Challah

Ingrediencie

  • 700 g hladkej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 250 ml teplej vody
  • 70 g cukru
  • 1/2 lyžice soli
  • 70 g rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok na potretie
  • mak alebo sézam na potretie

Môžete pridať lyžicu medu, hrozienka, viac či menej vajec alebo cukru.

Postup

Vo vlažnej vode rozpusťte droždie s cukrom, zaprášte múkou, prikryte obrúskom a nechajte na desať minút odstáť na teplom mieste. V mise zmiešajte časť múky so soľou a vytvorte v strede priehlbinu. Zmiešajte vajce s olejom. Napenené droždie s vodou a s cukrom postupne nalejte do stredu múky a pridajte zmes vajca a oleja. Postupne premiešavajte a pridávajte podľa potreby múku. Teraz môžete pridať hrozienka. Cesto mieste rukami asi 15 minút. Malo by byť elastické a hladké. Dajte do jemne naolejovanej misy, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť  1 1/2 – 2 hodiny alebo až zdvojnásobí svoj objem. Rozdeľte cesto na dve časti.

Rozdeľte na 3 až 6 prameňov a upleťte.

Pletence umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte vykysnúť ďalších 30 minút až hodinu. Rúru si zohrejte na 160-180°C. Cesto potrite rozšľahaným žĺtkom s trochou vody a posypte semienkami.

Pečte v rúre asi 30-40 minút.