Zamotaná brioška so sladkou náplňou
Bubbe v jidiš, babička, babka sú slová, ktoré v nás hneď navodia domácu atmosféru a ľahko nostalgickú náladu. Presne taký je sladký upletený koláč, ktorého meno pochádza z Poľska a Ukrajiny. Možno sa pôvodne jednalo o upečené zbytky cesta z chaly s rôznym ovocím. V každom prípade sa vylepšená babka dostala do Ameriky a Izraela. Voňavé brioškové cesto sa pretočí s čokoládou, maslom, orechami alebo škoricou a poleje cukrovým sirupom, ktorý vytvorý chrumkavú krustu. Recept je na dve babky, pretože sa s menším množstvom horšie pracuje.
Ingrediencie (2 babka)
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 150 ml mlieka
- 10 g soli
- 70 g cukru
- 3 vajcia
- 150 g mäkkého masla
Škoricová náplň
- 160 g rozpusteného masla
- 200 g hnedého cukru
- 100 g nasekaných pekanových orechov
- 3 lyric škorice
Sirup
- 160 ml
- 260 g cukru
Postup
Rozpusťte droždie v teplom mlieku. Zmiešajte v mise múku, cukor a soľ a pridajte mlieko s droždím. Miešajte a postupne pridávajte vajce jedno po druhom. Dajte cesto do robota a nechajte miešať 5 minút. Potom postupne pridávajte zmäknuté maslo a nechajte miešať ďalších 5 minút. Hotové cesto dajte do naolejovanej misy, zakryte fóliou a dajte do chladničky aspoň na 6 hodín.
Vychladené, odležané cesto rozdeľte na dve časti. Prvú časť na pomúčenej ploche vyvaľkajte cca 30 x 40 cm. Celú plochu okrem okrajov potrite maslom, posypte cukrom so škoricou a pekanovými orechmi. Okraje potrite jemne vodou.
Odkrojte konce cesta a ostrým nožem po väčšej dĺžke rozkrojte roládu na dve časti. Obe polovice otočte chrbtom k sebe tak, že náplň je na stranách a je dobre vidieť. Zapleťte pramene dohromady a preložte do vymazanej formy na biskupský chlebíček. Prikryte vlhkou utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť 1 až 1 1/2 hodiny. S druhou časťou cesta urobte to isté.
Do rúry predhriatej na 170 až 190 stupňov vložte babku a pečte asi 30 minút. Urobte test pomocou špáradla, cesto by sa nemalo lepiť.
Medzitým si prichystajte sirup tak, že necháte zovrieť vodu s cukrom na niekoľko minút na strednom plameni. Sirup odstavte v momente, keď je babka upečená, polejte ju hneď celú sirupom.
Po vychladnutí vyberte z formy.