Sviatok Purim pripadá na 14. deň mesiaca Adar. Jeho pôvod spočíva v historických udalostiach opísaných v biblickej knihe Ester. Stručne môžeme dej knihy zhrnúť takto:
Purim pre hebrejský rok 5785 začína pri západe slnka vo štvrtok 13. marca 2025 a končí po zotmení v piatok 14. marca 2025.
Židovské dievča Ester sa stane manželkou perzského kráľa Ahašvera, vládnuceho v rokoch 485 až 465 pred o. l. Esterin tútor, Mordechaj z rodu Benjamín, odhalí a znemožní sprisahanie proti kráľovi Ahašverovi. O nejaký čas neskôr vymenuje Ahašver za prvého ministra ctižiadostivého poradcu Hamana. Pred Hamanom všetci padajú na kolená, len Mordechaj odmieta vzdať mu túto poctu. Hamanova urazená márnomyseľnosť sa obracia proti celému židovskému národu žijúcemu v perzskej ríši. V zastúpení kráľa nariadi Haman vyvraždenie všetkých Židov v Perzii. Tu zasahuje do diania Ester, ktorá neváha riskovať vlastný život a zachráni Židov pred záhubou. Kráľ si spomenie na Mordechajove zásluhy a vymenuje ho za prvého ministra namiesto Hamana, ktorého stihne zaslúžený trest. Židia, ktorí boli včas informovaní o úkladoch proti ich životom, sa zachránia a odrazia nepriateľský útok.
Na pamiatku týchto udalostí sa počas sviatku Purim pripravuje tradičný pokrm nazývaný „Hamanove uši“ alebo „Hamantašen“. Ide o trojuholníkové koláčiky plnené rôznymi náplňami, najčastejšie makovou, orechovou alebo lekvárovou.
Recept na Hamanove uši:
Ingrediencie:
- 290 g hladkej múky
- 110 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
- 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 170 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
Na náplň:
- 250 g mletého maku
- 100 ml mlieka
- 4-5 lyžíc práškového cukru
- štipka škorice
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
- 3-4 lyžice hustého lekváru
Postup:
- Múku a práškový cukor preosejeme na pracovnú plochu. Pridáme vanilkový cukor, strúhanú pomarančovú kôru a štipku soli.
- Pridáme zmäknuté maslo a vajce. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke približne 30 minút.
- Medzitým pripravíme náplň: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme práškový cukor, škoricu, strúhanú citrónovú kôru a lekvár. Dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kruhy s priemerom asi 8 cm.
- Do stredu každého kruhu dáme lyžičku náplne. Okraje cesta zložíme tak, aby vznikol trojuholník, pričom stred s náplňou zostane odkrytý.
- Hotové koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, kým nie sú zlatisté.
Veríme, že si tento tradičný recept vyskúšate a obohatíte ním svoje oslavy sviatku Purim.
Ak máte záujem dozvedieť sa viac o sviatku Purim alebo iných židovských tradíciách, naša obecná knižnica ponúka širokú škálu literatúry na túto tému. Radi vám poskytneme odporúčania a pomôžeme s výberom vhodných kníh.
Viac sa dočítate na https://www.znobb.sk/purim/